
Hydraty – czyli sole uwodnione
Co to są hydraty?
Hydraty są to związki chemiczne należące do grupy systematycznej soli, które w swojej strukturze krystalicznej posiadają cząsteczki wody. Zwane są one również solami uwodnionymi. Woda wbudowana w hydrat nazywana jest wodą hydratacyjną. Jest ona związana z cząsteczkami soli bezwodnej w określonych proporcjach, co oznacza, że na każdą jednostkę formalną soli ma przypisaną dokładną liczbę cząsteczek wody.
Wzór chemiczny hydratu zapisuje się jako:
XyYx⋅nH2O
Gdzie:
- XyYx to wzór chemiczny soli,
- n to liczba cząsteczek wody przypadająca na jedną jednostkę formalną soli. Może być różna w zależności od związku i warunków krystalizacji.
Nazewnictwo hydratów
Nazewnictwo hydratów jest kluczowe do poprawnego ich identyfikowania i zapisywania ich wzorów chemicznych. Nazwy hydratów składają się z dwóch elementów:
- nazwa soli bezwodnej – główny składnik związku chemicznego.
- liczba cząsteczek wody – wyrażona za pomocą przedrostków liczbowych lub stosunku liczby cząsteczek soli prostej/złożonej do liczby cząsteczek wody.
Kilka przykładów:
Wzór hydratu | Nazwy systematyczne | Nazwy zwyczajowe |
CuSO4 ∙ 5H2O | siarczan(VI) miedzi(II) – woda(1/5) | pentahydrat siarczanu(VI) miedzi(II) lub siarczan(VI) miedzi(II) pięciowodny |
Na2SO4 ∙ 10H2O | siarczan(VI) sodu – woda(1/10) | dekahydrat siarczanu(VI) sodu lub siarczan (VI) sodu dziesięciowodny |
CaCl2 ∙ H2O | chlorek wapnia – woda(1/1) | monohydrat chlorku wapnia lub chlorek wapnie jednowodny |
Jak powstają hydraty?
Hydraty powstają w procesie krystalizacji soli z roztworu wodnego lub w wyniku pochłonięcia wody przez sole higroskopijne. W trakcie tego procesu jony soli przyciągają cząsteczki wody, które wbudowują się w swoją sieć krystaliczną w ustalonej liczbie. Liczba cząsteczek wody zależy od struktury soli oraz warunków, takich jak temperatura, ciśnienie i stężenie roztworu z którego zachodzi krystalizacja.
Co się dzieje z hydratami po ogrzaniu?
Hydraty, pod wpływem ogrzewania, tracą cząsteczki wody krystalizacyjnej. Proces ten nazywa się dehydratacją
i prowadzi do powstania soli bezwodnej.
Jeżeli zważymy naczynie z hydratem przed ogrzaniem oraz naczynie z substancją powstałą po ogrzaniu, to zaobserwujemy, że masy tych dwóch naczyń są inne, a różnica masy odpowiada masie uwolnionej wody z sieci krystalicznej hydratu.
Woda krystalizacyjna wpływa również na właściwości soli, na przykład:
- siarczan miedzi(II): hydrat CuSO4⋅5H2O ma intensywny niebieski kolor, ale po utracie wody hydratacyjnej staje się biały.
- gips krystaliczny: hydrat siarczanu wapnia CaSO4⋅2H2O zmienia się po ogrzaniu
w bezwodny siarczan wapnia znany jako anhydryt.
Przykład z grafiką

1. Masa substancji to NIE masa hydratu, a tylko jego część. Na naszym przykładzie: masa hydratu to 40g, a masa substancji to 28 g. Pozostałe 12 g to woda z hydratu.
2. Masa wody w całym roztworze ma 2 źródła:
- woda z hydratu (12 g)
- dodatkowa woda, dodana jako rozpuszczalnik (60 g).
Razem wody w roztworze jest 72 g.
3. Masa roztworu to wszystko razem, a więc masa hydratu (która dzieli się na masę substancji oraz masę wody
z hydratu) oraz osobno dodana woda.
4. W zadaniach z hydratami zazwyczaj używa się mas molowych do przeliczania masy hydratu na masę substancji bezwodnej.

Hydraty – uwagi egzaminatorki maturalnej
- masa substancji suchej to nie to samo co masa hydratu – masa hydratu to masa substancji + masa wody hydratacyjnej,
- dodatek hydratu danej substancji do roztworu tej substancji wpływa na zmianę gęstości roztworu,
- w trakcie rozpuszczania hydratu masa cząsteczek wody hydratacyjnej wchodzi do masy rozpuszczalnika, a tym samym do masy roztworu, ale nie stanowi masy substancji
- stosunek masy substancji do masy wody hydratacyjnej do masy hydratu, zgodnie z prawem zachowania masy, jest zawsze niezmienny i warto to uwzględniać w obliczeniach związanymi z rozpuszczaniem hydratów.
Jakie typy zadań dotyczące hydratów pojawiają się na egzaminie maturalnym z chemii w zakresie rozszerzonym?
Zwykle pojawiające się na „maturze” treści zadań dotyczące hydratów wymagają ustalenia wzoru hydratu (w tym ustalenie liczby cząsteczek wody hydratacyjnej) lub obliczenia parametrów związanych ze stężeniem procentowym/rozpuszczalnością (tu zdający ma między innymi za zadanie obliczyć, ile soli bezwodnej znajduje się w danej ilości hydratu).
Zadania w stylu maturalnym
Zadanie 1.
Rozpuszczalność pewnego hydratu chlorku wapnia CaCl2∙nH2O w 20oC wynosi 88 g na 100 g wody. Stężenie nasyconego roztworu chlorku wapnia w tej temperaturze wynosi 23,7% masowych. Na podstawie odpowiednich obliczeń ustal wzór opisanego hydratu.
Odpowiedź
MCaCl2∙6H2O = 219 g/mol
MCaCl2= 111 g/mol
MH2O = 18 g/mol
Mr = 88 g + 100 g = 188 g
Cp = 23,7%
ms = (23,7%/100%) ∙188 g = 44,6 g
mH2O = 88 g – 44,6 g = 43,4 g
111 g – n∙18 g
44,6 g – 43,4 g
n = 6
Wzór hydratu to: CaCl2∙6H2O
Zadanie 2.
Pewien pierwiastek chemiczny tworzy hydrat o wzorze X2SO4 ∙10H2O. Próbkę tego hydratu o masie 10 g umieszczono w tyglu pod wyciągiem i poddano prażeniu, aż do uzyskania stałej masy badanego układu. Stwierdzono, że masa zawartości tygla zmalała o 5,59 g. Na podstawie odpowiednich obliczeń, ustal symbol pierwiastka X.
Odpowiedź
Zmiana masy odpowiada stracie wody hydratacyjnej. Oznacza to, że w 10 g hydratu znajdowało się 5,59 g wody, co odpowiada 55,9% masy hydratu.
Masa jednego mola hydratu wynosi więc:
55,9% – 10 mol ∙18 g/mol H2O
100% – x
X = 322 g/mol
Masa 1 mola soli X2SO4:
322 g – 180 g = 142 g
MX2SO4 =142 g/mol
Masa molowa pierwiastka X wynosi więc:
2MX = 142g/mol – 96g/mol = 46 g/mol
Mx = 23 g/mol -> szukanym pierwiastkiem X był sód.
Zadanie 3.
Rozpuszczalność heksahydratu azotanu(V) miedzi(II) wodzie w temp 20oC wynosi 785 g na 100 g wody. Oblicz, ile gramów wody należy dodać do 200g nasyconego w tej temperaturze roztworu tej soli, aby uzyskać roztwór o stężeniu 15%, wynik zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
Odpowiedź
MCu(NO3)2∙6H2O = 296 g/mol
MCu(NO3)2 = 188 g/mol
Masa hydratu w 200 g roztworu:
785 g hydratu – 785g+100 g roztworu
X – 200 g roztworu
x = 177,4 g hydratu
Masa soli bezwodnej:
188 g Cu(NO3)2 – 296 g hydratu
y – 177,4 g hydratu
y = 112,7 g
Masa wody potrzebna do otrzymania roztworu o stężeniu 15%:
15g – 85 g wody
112,7 g – z
z = 638,6 g wody
Masa wody, którą należy dodać do roztworu hydratu (należy od obliczonej ilości wody odjąć wodę pochodzącą z hydratu):
mwody = 638,6 g – 64,7 g = 573,9 g